ΑρχικήΔημόσια ΥγείαΑυτά είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019

Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019

Για ακόμη μία χρονιά, οι φράουλες κατέκτησαν την κορυφή της λίστας με τα 12 πιο «μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με την έρευνα που διεγήγαγε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών και δημοσιεύτηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας.

Από το 2004 η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας, πρόκειται για μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, δημοσιεύει την περίφημη  λίστα “Dirty Dozen” με τα ποσοστά μόλυνσης 47 δημοφιλών φρούτων και λαχανικών από φυτοφάρμακα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι το σπανάκι και ακολουθούν η λαχανίδα (kale), τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλερι και οι πατάτες. Μάλιστα φέτος στα 12 μολυσμένα φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται εξτρά και οι καυτές πιπεριές.

Αυτό είναι το μυστικό για να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν οι καταναλωτές να μειώσουν τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα είναι να πλένουν τα προϊόντα με νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το νερό είναι αρκετό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας καλός τρόπος για να μειωθούν σημαντικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα είναι να πλένονται με ένα μείγμα νερού και σόδας.

Επιπλέον, διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα.

Αυτή είναι η λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019

Η βρώμικη δωδεκάδα:

1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Λαχανίδα (kale)
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Ροδάκινα
8. Κεράσια
9. Αχλάδια
10. Ντομάτες
11. Σέλερι
12. Πατάτες

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της σχετικής λίστας εδώ

Η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων)

1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κρεμμύδια
6. Αρακάς
7. Παπάγια
8. Σπαράγγια
9. Μάνγκο
10. Μελιτζάνες
11. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
12. Aκτινίδια
13. Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
14. Κουνουπίδι
15. Μπρόκολο

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της σχετικής λίστας εδώ

4 συμβουλές για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από φρούτα και λαχανικά με φυτοφάρμακα

– Μην επιτρέπετε στα παιδιά να πιάνουν άπλυτα φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.

– Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαδικασία που υποβοηθά τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.

– Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής γιατί στα εκτός εποχής έχει γίνει κατά τεκμήριο μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων.

– Μην τρώτε και μη μαγειρεύετε άπλυτα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και μην τα αποθηκεύετε άπλυτα στο ψυγείο.

www.infokids.gr

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 8 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ