ΑρχικήΠρόσφατες ΑναρτήσειςΗ θρεπτική αξία του κάστανου

Η θρεπτική αξία του κάστανου

To κάστανο θεωρείται κατεξοχήν χειμωνιάτικο σνακ, με χαρακτηριστική γλυκιά και πλoύσια γευση.

Αν και θεωρείται ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών η θρεπτική του αξία πλησιάζει αυτή της γλυκοπατάτας ή του καλαμποκιού και λιγότερο των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση λοιπόν ,με τους ξηρούς καρπούς, το κάστανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (52 γρ/100γρ), χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (2.7γρ/100γρ)και αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες (170 kcal/100γρ).Αντίστοιχα οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια , τα αμύγδαλα και τα φυστίκια θα δώσουν κατά μέσο όρο 600kcal ανά 100 γραμμάρια.Μία μερίδα κάστανου μπορεί να ενταχθεί ακόμα και σε ένα ποθερμιδικό διαιτολόγιο κάνοντάς το λιγότερο μονότονο και περισσότερο θρεπτικό.

Το κάστανο αποτελεί άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών.Ο συνδυασμός αυτός το καθιστάτρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικά άτομα αφού δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.Το κάστανο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να προστεθούν φυτικές ίνες στην διατροφή μας .Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και χαρίζουν υγιές πεπτικό σύστημα.

Αν και η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή (2 γρ/100γρ) εντούτοις είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Η κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως σε άτομα με πρόσθετες ανάγκες λόγω ανάπτυξης (πχ έγκυες και παιδιά)και σε άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα.Τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, περιέχουν ολεϊκό οξύ (18:1) καιπαλμιτολεϊκό οξύ(16:1). Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως τα μονοακόρεστα στη διατροφή συμβάλουν στημείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της ΗDL χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με την ΑμερικάνικηΚαρδιολογική Ένωση, τα κάστανα όπως και οι λοιποί ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.Επίσης συστήνεται σε άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση καθώς το κάστανο αποτελεί άριστη πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ δεν περιέχει νάτριο.

Οι καρποί της καστανιάς περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις (πχ ρετινόλη ,βιταμίνη C και Ε) οι οποίες αναστέλλουν τη διαδικασία της οξείδωσης και καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού προλαμβάνονται χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια,καρκίνος, νόσος Alzheimer, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και καταρράκτης. Εκτός των προαναφερόμενων βιταμινών,τακάστανα περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,Β6 καιφυλλικό οξύ. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Τα κάστανα θεωρούνται ιδανικά σνακς για παιδιά και εφήβους , καθώς συμβάλουν στην κάλυψη των ημερήσιωναναγκών σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.Τα μικροθρεπτικά αυτά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, στην ομαλή ανάπτυξη οστών και δοντιών και στην πρόληψη της μικροκυτταρικής αναιμίας. Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες στα σιτηρά.

Συμπερασματικά ,το κάστανο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο θρεπτικούς καρπούς και έτσι αξίζει να ενταχθεί στο διατροφικό σας πρόγραμμα ακολουθώντας φυσικά το μέτρο. Αποτελεί θρεπτικό μικρογεύμα για τα παιδιά στο σχολείο, για τους εφήβους που αθλούνται αλλά και για τους εργαζόμενους στο γραφείο!Η κατανάλωσή του θα δώσει άμεσα την απαιτούμενη ενέργεια, θα μετριάσει το αίσθημα της πείνας και θα χαρίσει πνευματική διαύγεια!

24

http://www.eid.org.gr/
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × three =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ