ΑρχικήΔιαιτητικές Γευστικές ΣυνταγέςΛαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών

Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών

Ενα φαγητό για όλη την οικογένεια που συνδυάζει τα πάντα. Χρώμα, γεύση και νοστιμιά με λίγες θερμίδες και ακόμα λιγότερα λιπαρά. Mπορούν να το απολαύσουν όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και όσοι έχουν θέμα με το σάκχαρό τους.

Μερίδες: 8

Μέγεθος μερίδας: 1 κομμάτι

Γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα: 37

Υλικά

250 γραμμάρια καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια κομμένα και πάλι ανά 2,5 εκατοστά (περίπου 2 φλιτζάνια)

1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1,3 εκατοστά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μπρόκολο (ή σπανάκι)

9 φύλλα ξηρά λαζάνια ολικής

1 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα μερικώς αποβουτυρωμένο

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί μοτσαρέλα (125 γρ.)

1/2 κουταλάκι του γλυκού ιταλικό καρύκευμα (μπορεί να αντικατασταθεί από ¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη)

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος

1 βαζάκι σάλτσα ζυμαρικών με ντομάτα και βασιλικό (περίπου 750 γρ.)

• 30 γρ. τυρί παρμεζάνα, τεμαχισμένο (1/4 φλιτζανιού)

1/4 φλιτζανιού μικρά φρέσκα φύλλα βασιλικού

Οδηγίες

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Συνδυάστε και ανακατέψτε τα πρώτα έξι συστατικά (με το αλάτι). Απλώστε τα σε ένα μόνο στρώμα σε ένα ταψί ψησίματος διαστάσεων 40Χ25Χ2,5. Ψήστε τα για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να πάρουν καφέ χρώμα και να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα μία φορά αφού περάσει περίπου ένα τέταρτο. Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Ανακατέψτε με το μπρόκολο.

2. Παράλληλα μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, χωρίς να ρίξετε μέσα αλάτι, λάδι ή βούτυρο.

3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατέψτε το τυρί ρικότα, με το ¼ του φλιτζανιού μοτσαρέλα, τη ρίγανη (ή το ιταλικό καρύκευμα) και το πιπέρι.

4. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψεκάστε ένα ορθογώνιο ταψί με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.

5. Απλώστε μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών στο κάτω μέρος του ταψιού. Τοποθετήστε 3 φύλλα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα. Σκεπάστε τα με το μισό τμήμα του μείγματος λαχανικών, το μισό μείγμα των τυριών και βάλτε από πάνω άλλο μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών. Τοποθετήστε άλλα 3 φύλλα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα. Ξαναστρώστε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών και το υπόλοιπο μείγμα τυριών. Βάλτε από πάνω άλλο μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών και πάνω από τη σάλτσα τα άλλα τρία φύλλα λαζάνια. Καλύψτε τα με όση σάλτσα ζυμαρικών έχει απομείνει. Πασπαλίστε τη σάλτσα με τα υπόλοιπα ¾ φλιτζανιού μοτσαρέλα και με την παρμεζάνα.

6. Καλύψτε και ψήστε για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάστε τα και ψήστε άλλα 10 με 15 λεπτά μέχρις ότου να πάρουν χρυσό χρώμα. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 15 έως 20 λεπτά. Πασπαλίστε με φρέσκο βασιλικό πριν σερβίρετε.

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα

Μερίδες της συνταγής: 8

Ανά μερίδα: 337 θερμίδες, 14 γρ. λίπος (5 γρ. κορεσμένο λίπος), 26 mg χοληστερόλη, 564 mg νάτριο, 37 γρ. υδατάνθρακες (7 γρ. φυτικές ίνες, 8 γρ. σάκχαρα), 18 γρ. πρωτεΐνη.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − 8 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ