Αρχικήvegeterian / veganΜπριάμ με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μπριάμ με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Συστατικά

  • 1 μελιτζάνα
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 1 κολοκυθάκι, μεγάλο
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • δεντρολίβανο
  • ρίγανη
  • θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 ντομάτες
  • 2 κ.σ. μέλι

Για το γλάσο του γιαουρτιού

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αβγό
  • παρμεζάνα, λίγη
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • θυμάρι
  • ρίγανη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Βάζουμε ενα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • ψιλοκοβουμέ όλα τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ. Τη μελιτζάνα σε κύβους 2 εκ., τα καρότα σε λεπτές φέτες 1 εκ., την πατάτα με την φλούδα σε κύβους 2 εκ., το κολοκύθι σε κάθετες φέτες 3-5 εκ., την κίτρινη-κόκκινη-πράσινη πιπεριά σε λωρίδες 5 εκ. και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες .
  • Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο αφού το ψιλοκόψουμε, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σοτάρουμε σε δόσεις (4-5 δόσεις) τα λαχανικά μας για περίπου 2-3 λεπτά η κάθε μία. Προσοχή, όχι όλα μαζί γιατί έτσι θα βράσουν.
  • τοποθετούμε στο ταψι την καθε δωση οταν ειναι ετοιμη.
  • Μόλις βάλουμε  όλα μας τα λαχανικά στο ταψί προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους 5 εκ.και τις προσθέτουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. [ εγω δεν εβαλα]
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
  • Λίγο πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας, χτυπάμε με σύρμα τα υλικά για το γλάσο γιαουρτιού: το γιαούρτι, το αυγό, λίγη παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το περιχύνουμε πάνω από το μπριάμ.
  • Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 5-10 λεπτά.

Tip

Προσέχουμε να κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά που θέλουν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν και σε μεγαλύτερα αυτά που ψήνονται πιο γρήγορα!

https://akispetretzikis.com
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + 14 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ