Για τη ζύμη
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που το έχουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο καλά και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 60 γρ. γιαούρτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
- 60 ml πολύ παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών
- 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κούπα τριμμένη φέτα μαλακή
- λίγη τριμμένη μοτσαρέλα (100 γρ.)
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
Επιπλέον
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. νερό
Για τη ζύμη
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το νερό και το λεμόνι με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι και με τα χέρια μας τρίβοντας τα, κάνουμε το βούτυρο να μοιάζει σαν τρίμματα.
- Προσθέτουμε και το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
- Τέλος γρήγορα με τα χέρια μας σχηματίζουμε μία μαλακή ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Για τη γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια τα βάζουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα.
- Απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
- Σκουπίζουμε και την πάνω μεριά με χαρτί κουζίνας επίσης.
- Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να μαράνουμε λίγο τα κολοκυθάκια και να μην έχουν τόσα υγρά όταν μπουν στην τάρτα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι.
- Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με μία κ.γ. από το σκορδόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τη γεύση μας.
- Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την τάρτα μας.
Για την τάρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Βάζουμε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
- Μεταφέρουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα.
- Βάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω στο κέντρο της τάρτας αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. γύρω γύρω από τη ζύμη.
- Απλώνουμε όμορφα τις φέτες από τα κολοκυθάκια πάνω στο μείγμα των τυριών.
- Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από το μείγμα του σκορδόλαδου.
- Ξεκινάμε να διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από την γέμιση δημιουργώντας όμορφες πτυχές.
- Το κέντρο της τάρτας παραμένει ανοιχτό.
- Είναι μια “χωριάτικη” τάρτα-πίτα οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες στο δίπλωμα.
- Η ζύμη είναι πάρα πολύ τραγανή και τριφτή όταν ψήνεται αλλά πολύ μαλακή όταν την φτιάχνουμε και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τις απλές τάρτες μας.
- Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό σε ένα μπολάκι.
- Ψήνουμε την τάρτα αφού απλώσουμε με ένα πινέλο το μείγμα από αυγό και νερό πάνω στη ζύμη.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη και να φουσκώσει ωραία το τυρί.
- Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, σκορπίζουμε τον βασιλικό από πάνω και σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε τρίγωνα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα 402 Θερμίδες (kcal) 20 % 30.0 Λιπαρά (γρ.) 43 % 18.0 Κορ.Λίπη (γρ.) 90 % 20.0 Υδατ/κες (γρ.) 8 % 1.9 Σάκχαρα (γρ.) 2 % 12.0 Πρωτεΐνη (γρ.) 24 % 1.7 Φυτικές Ίνες (γρ.) 7 % 0.94 Αλάτι
(γρ.) 16 %
*Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.