ΑρχικήDETOXΤροφές για αντιγήρανση

Τροφές για αντιγήρανση

Η διατροφή μας και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά μπορούν να πολεμήσουν τα σημάδια του χρόνου.

εν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μπορούμε όμως να φροντίσουμε τα σημάδια του να είναι λιγότερο ορατά πάνω μας – αλλά και εσωτερικά, νιώθοντας δυνατοί. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με δύο τρόπους: σωματική άσκηση και καλή διατροφή. Τα κατάλληλα τρόφιμα μάς προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, διατηρώντας μας νέους από μέσα προς τα έξω.

Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές;

Κόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C – η οποία είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου – οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές που προκαλούν τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

Παπάγια

Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση των ρυτίδων. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C, Κ και Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που δίνει στα βατόμουρα το βαθύ μπλε χρώμα τους. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου, του στρες και της ρύπανσης, μειώνοντας τις φλεγμονές και αποτρέποντας την απώλεια κολλαγόνου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια βόμβα αντιγηραντικών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες C και Κ, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φολικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο δέρμα που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι σούπερ ενυδατικό και γεμάτο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την ανάπλαση του δέρματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, μαγνήσιο, σίδηρο και λουτεΐνη. Η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει δυνατά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των φλεγμονών στα κύτταρα.

Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του και στην προστασία του από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Τα καρύδια, επίσης, περιέχουν αντιφλεγμονώδη ω-3 λιπαρά που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές, για να έχουμε λείο, ελαστικό δέρμα. Περιέχουν επίσης αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της γήρανσης, όπως: βιταμίνες Κ, C, Ε και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Γλυκοπατάτες

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η Βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος και στο να έχουμε πιο απαλό, νεανικό δέρμα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E – και οι δύο προστατεύουν το δέρμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την επιδερμίδα μας λαμπερή.

Σπόροι ροδιού

Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή Ιατρική. Υψηλά σε βιταμίνη C και σε πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να προστατεύσουν το σώμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

www.iatronet.gr

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 4 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ