ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Διπλωματούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τσοκαταρίδου Ειρήνη, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη .

Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσ/νίκης.

Από το 2005 διατηρεί νόμιμο διαιτολογικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόσφατα απέκτησε  μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με  ειδίκευση  πάνω στην Κλινική Διατροφή,  μιας και καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με  ανθρώπους που πάσχουν από ποικίλα προβλήματα υγείας  που σχετίζονται με το φαγητό και έχουν ανάγκη από ειδική Καθοδήγηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα .

Η αγάπη της για τα παιδιά και η “εμμονή” της στο να μάθουν να τρέφονται σωστά από νεαρή ηλικία , έστρεψε το ενδιαφέρον της στο να παρακολουθήσει το πρωτοποριακό για την Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης πάνω στην Παιδιατρική Διατροφή μέσω της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείς : και απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 τον τίτλο παιδοδιατροφολός  –   ”Master Nutritionist in Pediatric Nutrition” .

Έχει παρακολουθήσει τέσσερις κύκλους σεμινάριων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές (National Center for Eating Disorders).

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Διατροφής (ΕΕΙΔ), της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρίας, του European Society of Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), και του Obesity Society .

Το έντονο ενδιαφέρον της για την γνώση πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διατροφής, καθώς και η ανιδιοτελής αγάπη της για τον άνθρωπο, της δίδαξε μέσα από την επαγγελματική πορεία της, πώς για να γίνει μια «δίαιτα»  αποτελεσματική και να έχει διάρκεια, δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης, ώστε να φτάσει κάποιος στον στόχο του  χωρίς κόπο.

Θεωρεί πως ο ακρογωνιαίος λίθος για την ομαλή επίτευξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος, είναι η διείσδυση στην ψυχολογία του «ασθενούς», το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από πολύωρες συζητήσεις, ώστε το άτομο να νιώσει εμπιστοσύνη για τον σύμβουλο του και κυρίως για τον εαυτό του, με τελικό στόχο να κάνει την σωστή διατροφή τρόπο ζωής , αποκτώντας γνώση και ευελιξία στο να τροποποιεί μόνος του την διατροφική συμπεριφορά χωρίς φόβο και ενοχές.

Για όποιον θέλει ένα σώμα με το οποίο θα νιώθει καλά, αλλά αντιπαθεί τις στερητικές δίαιτες, την επανάληψη και τη ρουτίνα στο φαγητό, η απάντηση δεν βρίσκεται σε ελιξίρια και μαγικά τρόφιμα, αλλά σε πιο απλές λύσεις, όπως τα ισορροπημένα γεύματα, στην ποικιλία της διατροφής και στην τακτική άσκηση.
Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον της τράβηξε η επιστήμη της διατροφογενετικής.  Η Διατροφογενετική είναι ο επιστημονικός κλάδος που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και των γονιδίων. Αν και όλοι είμαστε 99.9% γονιδιακά ίδιοι, το 0.1% της διαφοράς των γονιδίων μας είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς.  Το ίδιο ξεχωριστή θα πρέπει να είναι και η διατροφής μας.
Το εξειδικευμένο τεστ DNA που πραγματοποιείται στο χώρο της, δίνει άμεσα αποτελέσματα και λύνει πολλές απορίες που σχετίζονται με το βάρος μας και τις συνήθειές μας .

Είναι λάτρης του καλού ποιοτικού φαγητού που “θρέφει” και προάγει την υγεία. Τα διαιτολόγια είναι απόλυτα εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις διατροφικές σας συνήθειες, στο επάγγελμά σας και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται η προσπάθεια να αλλαχθούν εντελώς οι διατροφικές σας προτιμήσεις, αλλά να μειωθεί η κατανάλωση τροφίμων που δεν σας κάνουν καλό, σε συχνότητα και σε ποσότητα.

Είναι  μητέρα δύο παιδιών και στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την μαγειρική, και την τροποποίηση γευστικών συνταγών, θερμιδικά και μακροθρεπτικά, ώστε ν’ ανανεώνει τα μενού με Φαντασία, αλλά χωρίς ιδιαίτερες χρονοβόρες διαδικασίες .

Την τελευταία εικοσαετία έχει παρευρεθεί σε  πληθώρα επιστημονικών συνέδριων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ενημέρωση του κοινού (ημερίδες) , πάνω σε θέματα διατροφής & υγείας, με συνεντεύξεις στην τηλεόραση , καθώς και δημοσιεύσεις και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διατηρεί επαφή με αθλητικούς συλλόγους, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σχολεία του νομού, στα πλαίσια διατροφικής διαπαιδαγώγησης, μιας και Θέμα της πτυχιακής της εργασίας αποτέλεσε η συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών παιδιών γυμνάσιου και λυκείου στον Έβρο.

Η επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με το χαμόγελο και την σωστή διατροφική και ψυχολογική προσέγγιση του κάθε ασθενή, σας εγγυώνται ένα άμεσο και οριστικό
αποτέλεσμα.


 ΤΣΟΚΑΤΑΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σύμβουλος διατροφής παθολογικών καταστάσεων υγείας.

Αίνου 9 – Αλεξανδρούπολη,
Τηλ : 25510 83679