Πίτσα ολικής ουράνιο τόξο

74
  • 280 γρ.αλεύρι Ζην
  • 220 γρ.αλεύρι Ολικής Άλεσης
  • 15 γρ.ελαιόλαδο
  • 280 γρ.νερό, χλιαρό
  • 8 γρ.ξηρή μαγιά Μύλοι Αγίου Γεωργίου (1 φακελάκι)
  • -αλάτι
  • 1 κ.σ.ρίγανη
  • 1 κ.γ.βασιλικό

Για το σερβίρισμα

  • 1κόκκινο κρεμμύδι
  • 1πιπεριά πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη
  • 1/2 φλ.καλαμπόκι κατεψυγμένο
  • 1 1/2 φλ.τυρί τριμμένο
  • -κόκκινη σάλτσα ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

ΣΚΕΥΗ μπολ, μίξερ, τηγάνι, ταψί ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης βάζουμε τα άλευρα και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  2. Στον κάδο του μίξερ ή στο ίδιο δοχείο προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, τη ρίγανη και το βασιλικό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι (αν βάλουμε) και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα ή με τις γροθιές μας από έξω προς τα μέσα.
  4. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο και απαλό. Λαδώνουμε ελαφρώς μία λεκάνη και βάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  5. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο. Θα χρειαστεί μέχρι 60 λεπτά για να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, ο χρόνος εξαρτάται από τις συνθήκες.
  6. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  7. Θα σοτάρουμε τα λαχανικά, ξεχωριστά το καθένα, για 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  9. Κόβουμε στα 2 (ή και στα 3 ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε) το ζυμάρι μας και σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε ελαφρώς και το ανοίγουμε με ένα πλάστη ή με τα χέρια μας.
  10. Απλώνουμε με ένα κουτάλι σάλτσα στη βάση της βάσης και το απλώνουμε αφήνοντας την άκρη κενή.
  11. Συνεχίζουμε με το τριμμένο τυρί. Τέλος, βάζουμε τα λαχανικά ξεκινώντας με το κρεμμύδι από το κέντρο, δημιουργώντας ένα μικρό κύκλο.
  12. Συνεχίζουμε περιμετρικά βάζοντας με τη σειρά την πράσινη πιπεριά, τη λαχανί πιπεριά, το κίτρινο καλαμπόκι, την πορτοκαλί πιπεριά και τέλος την κόκκινη πιπεριά ή φέτες από ντοματίνια.
  13. Τοποθετούμε τα ταψιά στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190° βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη θα πρέπει να είναι χλιαρό. Δηλαδή είναι σημαντικό να βάλουμε το χέρι μας και να νιώθουμε ότι είναι ζεστό αλλά να μην καιγόμαστε. Αν το νερό ξεφύγει σε θερμοκρασία θα κάψει την μαγιά και δεν θα δουλέψει. Βοηθάει αν έχουμε θερμόμετρο το νερό δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας μας.
  • Αν μετά από 1-1,5 ώρα δεν έχει φουσκώσει η ζύμη μας σημαίνει ότι κάτι έχουμε κάνει λάθος και η μαγιά δεν δούλεψε.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες πριν τη χρήση αλλά μπορούμε και να την καταψύξουμε.
  • Ιδιαίτερη προσοχή και στο αλάτι γιατί δεν θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.

Συνταγή: Little Hands