Αμπελοφάσουλα σαλάτα με λάδι και λεμόνι

258

Τα βραστά αμπελοφάσουλα και γενικά τα βραστά χόρτα και λαχανικά με λαδολέμονο είναι, όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Πέσκιας, «σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Στο σπίτι μου είχαμε πάντα δίπλα μπόλικο ψωμί, κρεμμύδι ξερό σε φέτες, ντομάτα και μικρές καυτερές πράσινες πιπεριές. Εδώ τα κάνουμε σαλάτα με τα υλικά που βρίσκονται στο τραπέζι σκόρπια (ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά)».

Υλικά

  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους περίπου 6 – 7 εκ.
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο (καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια στο εσωτερικό), κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια ή σε μικρά καρέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ή όσος λεμονοχυμός μάς αρέσει)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Τις ντομάτες τις κόβουμε όπως θέλουμε: για σαλάτα ή σε μεσαία ή μικρά καρέ ή τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5 – 6 λίτρα) που κοχλάζει, σε 2 δόσεις (γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και δεν θα βράσουν σωστά), για 6 – 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί και φέτα βαρελίσια, γιαούρτι ή κάποιο ξινοτύρι της αρεσκείας μας (κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, νιβατό).