ΑρχικήΠρόσφατες ΑναρτήσειςΑναγνωρίζοντας ένα βουλιμικό επεισόδιο...

Αναγνωρίζοντας ένα βουλιμικό επεισόδιο…

Οι προσωπικές περιγραφές της βουλιμίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Για πολλούς λόγους ωστόσο, οι αφηγήσεις αυτές μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβείς. ΄Ετσι ορισμένες ερευνητικές ομάδες έχουν στραφεί στη μελέτη της βουλιμίας μέσα σε εργαστήρια. Το αποτέλεσμα των ερευνών θα σας δώσει τη δυνατότητα να καταλάβετε, αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας πάσχει από βουλιμία.

Συναισθήματα

Τα πρώτα λεπτά ενός επεισοδίου βουλιμίας μπορεί να είναι ευχάριστα. Η γεύση και η αίσθηση της τροφής φαίνεται ότι προσφέρουν μεγάλη απόλαυση. Αυτά τα συναισθήματα όμως, σπάνια διαρκούν πολύ. Πολύ σύντομα αντικαθίστανται από άλλα αηδίας, καθώς το άτομο καταναλώνει όλο και περισσότερο φαγητό.

Ταχύτητα Κατανάλωσης Τροφής

Συνήθως κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου βουλιμίας οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα. ΄Ερευνες από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες με ψυχογενή βουλιμία τρώνε δύο φορές πιο γρήγορα από ότι οι μη βουλιμικές. Πολλοί γεμίζουν το στόμα τους με φαγητό σχεδόν μηχανικά, μασώντας το ελάχιστα. ΄Αλλοι πίνουν επίσης άφθονα υγρά για να βοηθήσουν την κατάποση κι αυτό τους κάνει να νιώθουν πληρότητα και φούσκωμα.

Αναστάτωση


Ορισμένοι άνθρωποι βηματίζουν πάνω-κάτω ή περιφέρονται αμήχανα κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου βουλιμίας. Νιώθουν τη λαχτάρα τους για φαγητό σαν μια πανίσχυρη δύναμη που τους οδηγεί σ΄αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Ένα αίσθημα Διαταραχής της Συνείδησης

Συχνά οι άνθρωποι διηγούνται ότι αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης κατά τη φάση της βουλιμίας. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως παρακολουθούν τηλεόραση, ακούν δυνατά μουσική ή χρησιμοποιούν κάποιο άλλο μέσο απόσπασης της προσοχής τους ώστε να μη χρειάζεται να σκέφτονται τι κάνουν.

Μυστικότητα

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τυπικής βουλιμίας είναι ότι δεν αποκαλύπτεται. Ορισμένοι άνθρωποι ντρέπονται τόσο πολύ γι΄αυτή που κάνουν τα πάντα για να την κρύψουν και μπορεί να το καταφέρνουν για πολλά χρόνια. ΄Ενας τρόπος με τον οποίο πετυχαίνουν κάτι τέτοιο είναι ότι τρώνε σχεδόν φυσιολογικά όταν είναι μαζί με άλλους ή χρησιμοποιούν κάποια έξυπνα τεχνάσματα. ΄Ισως έχετε συναντήσει ανθρώπους που προσπαθούν να κρύψουν τη συμπεριφορά αυτή. Αφού φάνε ένα κανονικό γεύμα, επιστρέφουν κρυφά για να καταναλώσουν όλα τα υπολείμματα. Κάποιοι άλλοι παίρνουν φαγητό στην κρεβατοκάμαρα ή στο μπάνιο για να μην έχουν το φόβο της παρακολούθησης.

Απώλεια του ελέγχου

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η απώλεια του ελέγχου είναι κυρίαρχο στοιχείο της βουλιμίας, αλλά διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι νιώθουν κάτι τέτοιο πολύ πριν αρχίσουν να τρώνε. Σε κάποιους εξελίσσεται σιγά σιγά ή μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν φάει πολύ.

www.nutrimed.g

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 5 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ