Μανιτάρια με τόφου

221

πιμέλεια: Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch BooksΑποθήκευση για αργότερα

Το τόφου και τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται συνήθως μαζί σε κινέζικα πιάτα, όπως και σε αυτό το ταϊλανδέζικο πιάτο. Η ήπια γεύση του τόφου συμπληρώνει τόσο την υφή όσο και τη γεύση των μανιταριών. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε το είδος μανιταριών που προτείνεται στη συνταγή.

Υλικά

  • 350 γρ. σκληρό τόφου*
  • 1 κουτ. γλυκού σησαµέλαιο
  • 2 κουτ. γλυκού σάλτσα σόγιας
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριµµένο µαύρο πιπέρι + έξτρα για το πασπάλισµα
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριµµένο
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες 
  • 200 γρ. µανιτάρια πλευρώτους, χωρίς τα σκληρά κοτσάνια, κοµµένα στη µέση αν είναι µεγάλα και σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα 
  • 200 γρ. µανιτάρια σιτάκε* (ή πορτοµπέλο), χωρίς τα σκληρά κοτσάνια, σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, κοµµένα σε διαγώνιες φέτες, για το γαρνίρισµα
  • 1 µακριά κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και κοµµένη σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία

Στραγγίζουµε τα κοµµάτια τόφου και τα κόβουµε σε κοµµάτια 2,5 εκ. Τα βάζουµε σε µια ρηχή πιατέλα και πασπαλίζουµε µε το σησαµέλαιο, τη σάλτσα σόγιας, το τριµµένο πιπέρι και το τζίντζερ. Τα αφήνουµε να µαριναριστούν για 30 λεπτά.

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε µε το σύρµα 100 ml νερό µε τη σάλτσα σόγιας, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη, µέχρι να γίνει ένα λείο µείγµα.

Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι και σοτάρουµε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε όλα τα µανιτάρια και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 3 µε 4 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν. Προσθέτουµε το µείγµα µε το κορν φλάουρ, τα κοµµάτια τόφου και ανακατεύουµε απαλά για 1-2 λεπτά. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται.

Τα µεταφέρουµε σε πιατέλα και πασπαλίζουµε µε φρέσκα κρεµµυδάκια, φέτες τσίλι και τριµµένο πιπέρι. Συνοδεύουµε µε noodles ή ρύζι απλό.