Παραδοσιακά Μελομακάρονα με Καρύδι

175

Χρόνος Προετοιμασίας: 80 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 100 μελομακάρονα

Υλικά

Για τα μελομακάρονα
–1100 γρ. αλεύρι
–50 γρ. καρυδόψιχα
–580 ml. ελαιόλαδο
–150 γρ. ζάχαρη
–200 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
–1 ¾ κουταλάκια του γλυκού baking powder
–1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
–1 κουταλιά της σούπας κανέλα
–¾ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
–1 κάψουλα βανιλλίνης

Για το μέλωμα
–600 γρ. μέλι
–450 ml. νερό
–350 γρ. ζάχαρη
–Φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
–1 ξυλάκι κανέλα
–3 μοσχοκάρφια

Εκτέλεση Συνταγής

1
Με σύρμα ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε για 3-4 τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανιλλίνη.

2
Ανακατεύουμε το χυμό, τη σόδα και το baking powder, τα προσθέτουμε μαζί στον κάδο μαζί με την καρυδόψιχα το ¼ από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι όμως συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

3
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C και καλύπτουμε ένα δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε μελομακάρονα 25 γρ. και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας μικρό κενό.

Αν θέλουμε τ΄ακουμπάμε με τον τρίφτη ή με πιρούνι για να κάνουμε «σχεδιάκια», προσοχή όμως δεν τα «πατάμε» θέλουμε να έχουν «ύψος» και να είναι σα μικρές οβίδες.

Ψήνουμε στους 175ο C για 22-25 λεπτά.

4
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τις φλούδες και βράζουμε χωρίς ν΄ανακατέψουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

5
Μελώνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 3 λεπτά, τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε με λίγο κονιάκ
– Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα και ζεσταίνεται ο φούρνος ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε ελάχιστα το φούρνο
– Το σιρόπι μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη