Σιδηροπενική αναιμία και διατροφή

186

Η έλλειψη σιδήρου συντελεί σε ανικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να συνθέσουν την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια στα οποία και δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Η ανεπάρκειά της συνεπάγεται μη επαρκή οξυγόνωση των ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα κόπωση και αδυναμία.

Διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας

Η διάγνωση γίνεται μέσω γενική αίματος, που μας δίνει πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας από τη μέτρηση της αιμοσφαιρίνης ( εάν είναι ελαττωμένη), του αιματοκρίτη ή της φερριτίνης και από τους δείκτες MCV (Ο μέσος όγκος ερυθρών), MCH (Η μέση αιμοσφαιρίνη ερυθρών), MCHC (Η μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης ερυθρών), οι οποίοι θα είναι επίσης ελαττωμένοι. Επίσης συνιστάται μέτρηση της βιταμίνης B12 και του φυλλικού οξέος για τη διερεύνηση της προέλευσης της αναιμίας (μη σιδηροπενικής ή από άλλα αίτια).

Συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας

Η σιδηροπενική αναιμία στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μην γίνει αντιληπτή. Καθώς η σιδηροπενική αναιμία γίνεται εντονότερη, μπορεί να παρουσιασθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος, ζάλη
  • Ωχρό δέρμα
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Νευρικότητα
  • Δυσφαγία
  • Εύθρυπτα νύχια
  • Γλωσσίτιδα
  • Διαταραχή της συγκέντρωσης
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη στα παιδιά

Διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της σιδηροπενίας

  • Να επιλέγονται τροφές που αυξάνουν την ολική πρόσληψη του σιδήρου από την τροφή, όπως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλι ), σε φυλλικό οξύ με κύρια πηγή τα σκούρα πράσινα λαχανικά και σε βιταμίνη B12, που βρίσκεται κυρίως στο κρέας.
  • Αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε σίδηρο αίμης σε κάθε γεύμα, αν αυτό είναι δυνατόν.
  • Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων καφέ ή τσαγιού με τα γεύματα, καθώς περιέχουν τανίνη.
  • Προσοχή στην αποφυγή πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων EDTA, ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων για την παρουσία του στα τρόφιμα.
  • Η κατανάλωση γάλακτος να μην υπερβαίνει τα 3 φλιτζάνια την ημέρα και να αντικαθίσταται με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
  • Αποφυγή αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών, καθώς μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Σε περίπτωση που καταναλώνονται σκευάσματα σιδήρου, θα πρέπει να αυξηθούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τρόφιμα με προβιότικα, καθώς προκαλούν δυσκοιλιότητα.