ΑρχικήΔιατροφικά αφιερώματαΑυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν από το φούσκωμα

Αυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν από το φούσκωμα

Ας μιλήσουμε για κάτι άβολο: το φούσκωμα. Τη συνθήκη αυτή που από εκεί που τη μια στιγμή λεπτό αισθάνεστε μια χαρά, την επόμενη το στομάχι σας έχει γεμίσει τόσα πολλά αέρια που νιώθετε ότι θα σκάσετε.

Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο. Η φούσκωμα είναι κάτι που σας συμβαίνει όταν η κοιλιά παγιδεύει αέρια ή αισθάνεται πρησμένη με αποτέλεσμα να σας προκαλείται πόνος ή δυσφορία.

Είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά προβλήματα στο στομάχι. Συνήθως προκαλείται λόγω δυσκοιλιότητας, υπερκατανάλωσης τροφής και σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

«Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορισμένα συστατικά όπως λακτόζη, σακχαρώδεις αλκοόλες ή πρόσθετες ίνες όπως ρίζα κιχωρίου που είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χωνέψουν σωστά μπορεί επίσης να φέρει φούσκωμα”, λέει ο αθλητικός διαιτολόγος Μάρνι Σουμπάλ. Όταν αυτές οι ουσίες περνούν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια τροφοδοτούνται από αυτά και παράγουν φυσαλίδες αερίων που κάνουν το στομάχι σας να φουσκώνει.

Ευτυχώς για εσάς, ακόμη και όταν αισθάνεστε ότι κυριολεκτικά θα σκάσετε, μπορείτε να ξεφουσκώσετε το στομάχι σας τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα. Ακολουθούν ορισμένα κατάλληλα τρόφιμα κατά του φουσκώματος:

Κεφίρ

Πολλές φορές το φούσκωμα προκύπτει όταν τα βακτηρίδια στην πεπτική σας οδό συσσωρεύονται. Ο Σουμπάλ λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προβιοτικά σε ορισμένα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βακτηριδιακής ισορροπίας και να διατηρήσουν την πέψη σας αποτελεσματική. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το γιαούρτι είναι μια αξιόπιστη πηγή προβιοτικών, ωστόσο το κεφίρ περιέχει μέχρι και τρεις φορές περισσότερα ευεργετικά συστατικά. Χρησιμοποιείστε το ως υποκατάστατο για το βούτυρο και το γάλα.

Αβοκάντο

Χρειάζεστε σίγουρα μπόλικο νάτριο στη διατροφή σας και ειδικά όταν είστε δρομέας αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμα τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως το αβοκάντο. «Το νάτριο απορροφά υγρά και το κάλιο τα αναρροφά και έτσι ξεπερνιέται το φούσκωμα», λέει ο Σουμπάλ. Μεγάλες δόσεις κάλιου περιέχονται στο αβοκάντο, στις πατάτες, στις μπανάνες, στα όσπρια και στο σπανάκι. Τα αβοκάντο ταιριάζουν σε κάθε γεύμα και περιέχουν υγιή λίπη που σας κρατούν χορτασμένους.

Tζίντζερ

Μια από τις παλαιότερες θεραπείες για τα πάντα, από τα πονεμένα κόκαλα μέχρι τον πονόλαιμο, το τζίντζερ μπορεί επίσης να κάνει θαύματα όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά από ένα πλούσιο γεύμα. «Το τζίντζερ μπορεί να διεγείρει τα υγρά του σώματος που βοηθούν στην πέψη για να μειώσει το φούσκωμα που προκαλείται από τη δυσπεψία», λέει ο Σαμπάλ. Μετά από ένα γεύμα, ρίξτε μερικές φέτες φρέσκου τζίντζερ σε ζεστό νερό και πιείτε το σαν τσάι. Θα είναι ανακουφιστικό.

Πορτοκαλάδες

Έτσι κι αλλιώς πρέπει να εμπλουτίζουμε με ίνες τη διατροφή μας, αλλά ειδικά μετά το φούσκωμα αυτό είναι εντελώς αναγκαίο. Ο Σάμπαλ τόνιζει ότι ένας λόγος για να μένουμε ενυδατωμένοι με υγρά και υδατάνθρακες όπως τα πορτοκάλια είναι ότι το σώμα τείνει να αποθηκεύει νερό όταν βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε, κάτι που με τα πορτοκάλια δεν ισχύει.

Σπαράγγια

Λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τυχόν περίσσεια νερού από το σύστημά σας, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλείται από το νερό που διατηρείται στον οργανισμό σας. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης προβιοτικές ίνες, οι οποίες, σε αντίθεση με τα προβιοτικά που είναι ζωντανά βακτηρίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα, βοηθούν να διατηρούνται τα καλά βακτηρίδια στο έντερο και να διατηρείται σε μια ομαλότητα το πεπτικό σας σύστημα.

Μέντα

Αν αισθάνεστε φουσκώμενοι μετά από ένα γεύμα, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και φτιάξτε ένα τσάι μέντας. «Τα έλαια με μέντα, συμπεριλαμβανομένης της μενθόλης, μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι γαστρεντερικοί σας μύες και να ανακουφίσουν τους σπασμούς που προκαλούν δυσφορία και το στομάχι σας να φουσκώνει», λέει ο Σαμπάλ.

Φασόλια

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν έχετε φουσκώσει με τρόφιμα όπως τα φασόλια και άλλα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η ανακούφιση μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφίμων! Εκθέτοντας τον οργανισμό σας σε αυτά τα τρόφιμα πιο συχνά μπορεί να καταφέρετε να τον εκπαιδεύσετε ώστε να τα αφομοιώνει καλύτερα. Έτσι, αντί να τρώτε φασόλια σπάνια, δοκιμάστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας πιο τακτικά.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 20 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ