ΑρχικήΠρόσφατες ΑναρτήσειςΚάσιους: Ο ξηρός καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή

Κάσιους: Ο ξηρός καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή

Η φλεγμονή του οργανισμού αποτελεί προδιάθεση για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών και η σύνδεση της διατροφής με τη χρόνια φλεγμονή έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια.

Οι τροφές που περιλαμβάνουμε στην καθημερινή διατροφή επηρεάζουν ως γνωστόν άμεσα την υγεία μας και η κακή διατροφή επιφέρει προβλήματα όπως η παχυσαρκεία , τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος , η οστεοπόρωση αλλά ακόμα και η κατάθλιψη.

Η ανάπτυξη φλεγμονής στο οργανισμό ευνοείται σημαντικά από την κατανάλωση τροφών που είναι πολύ επεξεργασμένες, καθώς επίσης κι από εκείνες που έχουν μεγάλη θερμιδική αξία σε συνδυασμό με χαμηλή θρεπτική αξία. Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι το άσπρο αλεύρι, το επεξεργασμένο αλάτι και η ζάχαρη, γνωστά επίσης και ως τα «τρία λευκά βλαβερά»).
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Όταν καταναλωθούν αυτά, προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με τη σειρά τους εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες ορμονών και κυρίως ινσουλίνης, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Ξηρός καρπός για τη φλεγμονή

Υπάρχει ένας ξηρός καρπός που μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή και τις ασθένειες που αυτή επιφέρει. Όπως έχουν δείξει μελέτες, τα κάσιους, οι γνωστοί μας ξηροί καρποί με τη χαρακτηριστική βουτυρένια γεύση, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Ε και Β6. Επίσης, τα κάσιους είναι ωφέλιμα για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Κατά συνέπεια, η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τα κάσιους επίσης είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των πληγών και αντιμετώπιση φλεγμονών, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Joan Salge Blake, ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή η οποία συνοδεύει τις πληγές του δέρματος και ενισχύει τη γρήγορη ανάπλαση των δερματικών κυττάρων με την παραγωγή πρωτεϊνών που βοηθούν σ’ αυτό.

Σημαντική είναι η ωφέλιμη δράση των κάσιους και στο πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού ώστε να τρώμε λιγότερο και βοηθούν στη βελτιστοποίηση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Επίσης, τα κάσιους είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι «καλά» λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία αποδίδονται ιδιότητες προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επαρκής ποσότητα

Τι ποσότητα κάσιους πρέπει να καταναλώνουμε για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη τους; Αρκεί μόνο μια μικρή χούφτα ώστε να προσλάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, με αυτή την ποσότητα οι αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες μειώνονται καθώς ο οργανισμός προστατεύεται από τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κάσιους.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 5 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ