ΑρχικήΓιορτές και διατροφή εκτός σπιτιούΚαθαρά Δεύτερα | Τι να προσέξουμε για να μην ξεφύγουμε σε θερμίδες

Καθαρά Δεύτερα | Τι να προσέξουμε για να μην ξεφύγουμε σε θερμίδες

Καθαρά Δευτέρα: Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στην ποικιλία των σαρακοστιανών (λαγάνα, χαλβάς, ελιές, όσπρια, θαλασσινά, ντολμαδάκια, λαγάνα και ταραμοσαλάτα).

Όμως, τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους είναι διστακτικά στην κατανάλωσή τους, έναντι των πολλών θερμίδων. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις, αν φυσικά είμαστε προσεκτικοί. Η συγκατάθεση στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή διατροφική αξία και την αντιοξειδωτική τους δράση.

Τι μπορούμε να προτιμήσουμε από φαγητά εκείνη την ημέρα;

Χαλβά

Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με  αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι πλούσιος σε θρεπτική αξία η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal).

Ταραμά

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και άπλετη σε θερμίδες. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας ~30γρ. (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

Λαγάνα

Μία φέτα λαγάνα είναι αρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού (80 θερμίδες). Από διατροφική πλευρά, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θαλασσινά

Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανιτά! Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

Με το γλυκό τι γίνεται;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία της Καθαρά Δευτέρας μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας!

Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Κάποιες καλές εναλλακτικές επιλογές είναι:

  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή μακεδονικός
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Παστέλι
  • Γλυκά κουταλιού

Τips για να μην πάρουμε θερμίδες:

  • Στο κυρίως γεύμα συμπεριλαμβάνουμε άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια και τα θαλασσινά. Αυτός ο απλός κανόνας, θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε στις θερμίδες. 
  • Αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά
  • Όχι τηγανητά (αν σου είναι αδύνατο, κατανάλωσέ τα σε μικρές ποσότητες)
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση μας
  • Φυσική δραστηριότητα! Το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξουμε και να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες της μέρας.

 Καλή σαρακοστή!

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ