Αρχικήvegeterian / veganHealthy κορμός σοκολάτας

Healthy κορμός σοκολάτας

Καλοκαιράκι προ των πυλών φιλαράκια, η θερμοκρασία έχει ανέβει και όλοι λαχταράμε να φάμε κάτι που θα μας ικανοποιήσει, θα μας δροσίσει και φυσικά δεν θα κάνει ζημιά στην σιλουέτα μας. Απο παιδί θυμάμαι την μαμά μου να ετοιμάζει συχνά, αυτό το γλυκάκι, μα στην ουσία ήταν μια ανάμειξη έτοιμων προιόντων, μικρής θρεπτικής αξίας . Εμείς θα το προσεγγίσουμε με πιο ακατέργαστα υλικά.

Μετά από ανασκαφή συνταγών εντόπισα αυτή την αγνή συνταγή…και μου κανε αμέσως κλικ με υλικά ποιοτικά υλικά, που μονο καλό κάνουν στον οργανισμό μας .

παμε λοιπόν …

Θα χρειαστούμε:

200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες

200 γρ φυστικοβούτυρο (χωρίς αλάτι και άλλες προσθήκες, μόνο από φιστίκια, ιίσως και λίγο λιγότερο π.χ. 170 γρ)

1 γεμάτη κουταλιά καλής ποιότητας κακάο

60 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

3-4 κουταλιές λευκά αμύγδαλα ή φουντούκια

6-7 μικρές νόστιμες φράουλες

5 – 6 μπισκότα τύπου πτι-μπερ (προαιρετικό )

(όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)

Βάζουμε τους χουρμάδες μέσα σε νερό να μουλιάσουν για 3 ώρες. Στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε στον κάδο του μούλτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές καυτό νερό (μπορούμε να ζεστάνουμε και αυτό που περίσσεψε) και πολτοποιούμε καλά. Ρίχνουμε το κακάο (σκόνη) και το φυστικοβούτυρο λίγο λίγο και δουλεύουμε την συσκευή μας. Παράλληλα, σε μπεν μαρί λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε αμέσως όπως είναι ρευστό και ζεστό στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε επίμονα με το μούλτι μας μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Προσέχουμε πολύ μη μας καεί η συσκευή μιας και η πάστα που σχηματίζουμε είναι πιο σκληρή σε σχέση με μία κρέμα.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις φράουλες και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι ώστε να πάνε παντού.

Μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και σχηματίζουμε ένα λουκάνικο. Το τυλίγουμε γερά σαν τεράστια καραμέλα ώστε να συγκρατεί το σχήμα του. Το αφήνουμε για 15 λεπτά και στην συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Μη σας προβληματίζει που είναι μαλακό, μόλις παγώσει το βούτυρο κακάο θα σφίξει εντυπωσιακά ο κορμός μας. Αρκεί μη κάναμε το λάθος και προσθέσουμε περισσότερο νερό από δύο κουταλιές.

Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με κακάο και κόβουμε σε φέτες. Απολαμβάνουμε !!!!

*αν δεν έχουμε βούτυρο κακάο, μπορούμε ν ‘ αντικαταστήσουμε με 100γρ κουβερτούρα την οποία θα έχουμε λιώσει πριν . Το έχω δοκιμάσει με και τις δυο εκδοχές και με ικανοποίησαν απόλυτα .

Λίγες Παρατηρήσεις:

Όπως είπαμε και παραπάνω θέλει προσοχή μη μας καεί το μούλτι. Δουλεύουμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Βοηθάει πολύ να ψιλοκόψετε τους μουλιασμένους χουρμάδες πριν τους ρίξετε στον κάδο για να βοηθήσετε την πολτοποίηση. Μπορείτε και σε ένα μικρό κατσαρολάκι να τους ζεστάνετε λίγο ώστε να μαλακώσουν και να αλέθονται πιο εύκολα. ?

Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό το οποίο βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να λιώσει καλά και να ομογενοποιηθεί πλήρως με το υπόλοιπο μείγμα ώστε να δράσει πηκτικά και να στερεοποιήσει τον κορμό μας. Επιπλέον θα μας χαρίσει υπέροχο άρωμα σοκολάτας και υψηλής ποιότητας λιπαρότητα που λιώνει στο στόμα ?

Την ίδια συνταγή την δοκίμασα με δύο διαφορετικά φιστικοβούτυρα. Ένα με πολύ ανοικτό καφέ χρώμα και ένα δεύτερο πιο σκούρο που λογικά περιέχει και την φλούδα του καρπού. Το δεύτερο είχε πιο έντονη γεύση και λίγο κυριάρχησε σε σχέση με το κακάο. Δεν ήταν άσχημη η τελική γεύση απλά στην πρώτη περίπτωση επικράτησε το κακάο και η καραμελένια αίσθηση των χουρμάδων κάτι που προσωπικά εμένα μου άρεσε λίγο περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εντάξετε το φυστικοβούτυρο σταδιακά ώστε να δείτε μήπως προτιμάτε τελικά λίγο λιγότερο (π.χ. 170 γρ) ή εναλλακτικά θα μπορούσατε να αυξήσετε λίγο το κακάο (π.χ. άλλη μισή κουταλιά) εάν σαν αρέσει η πιο bitter αίσθηση. Είναι καθαρά θέμα γούστου.

Τέλος θυμηθείτε πως όσο μένει στο ψυγείο, δένουν όλα τα υλικά και νοστιμίζει ακόμα περισσότερο!

Μη το φοβηθείτε είναι υπέροχο και υπερβολικά θρεπτικό, και οι φράουλες δίνουν μια απίστευτη νότα δροσιάς!

πηγή έμπνευσης : http://www.neanikon.gr

http://www.neanikon.gr/kormos/
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 4 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ