Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
Για τη ζύμη
–360 γρ. αλεύρι δυνατό-για τσουρέκι
–120 γρ. βούτυρο
–15 μαγιά νωπή ή 4 γρ. μαγιά στιγμής
–120 ml. γάλα
–1 αυγό και 1 κρόκο
–20 γρ. λευκή ζάχαρη
–1/3 κουταλάκι του αλάτι
Για την γέμιση
–300 γρ. πουρέ από γλυκιά κολοκύθα
–40 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
–1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
–½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
–¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
–¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
–150 γρ.τυρί κρέμα
–100 γρ. ζάχαρη άχνη
–60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
–¼ κουταλάκι του αλάτι
–Εκχύλισμα φυσικής βανίλιας
Εκτέλεση Συνταγής
1
Ο πουρές κολοκύθας φτιάχνεται πανεύκολα βάζοντας την κολοκύθα σε χαμηλή
φωτιά να βράσει, μόλις στεγνώσει εντελώς είναι έτοιμος, αν θέλουμε
βελούδινο πουρέ κολοκύθας την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
2
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε ν΄αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία, το τοποθετούμε
σ΄ένα μπωλ, μέσα διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό
σημείο για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
3
Σ΄ένα κατσαρολάκι βαζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τη
μαγιά, τ΄αυγά και το λιωμένο βούτυρο, ζυμώνουμε περίπου 6-7 λεπτά μέχρι
να πάρουμε μια αφράτη και μαλακή ζύμη.
4
Τοποθετούμε τη ζύμη σ΄ευρύχωρο βουτυρωμένο μπώλ, σκεπάζουμε τη ζύμη και
την αφήνουμε να ξεκουραστεί και ν΄ανέβει σε ζεστό σημείο, όπως για
παράδειγμα μέσα στο φούρνο τον οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει για
μερικά λεπτά.
Κατόπιν, αφού φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κρύο πουρέ με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο.
5
Ζυμώνουμε ελαφρά και ανοίγουμε τη ζύμη, με την βοήθεια ενός πλάστη σε
ένα ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 45*25, απλώνουμε το μείγμα με την
κολοκύθα και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
Τυλίγουμε την ζυμη σε ρολό και με την βοήθεια μιας κλωστής ή με ένα μαχαίρι κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 3-4 εκατοστά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης όρθια σε αντικολλητικό ή πυρίμαχο
σκεύος, όση γέμιση περισσέψει την απλώνουμε από επάνω και αφήνουμε πάλι
σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 40 λεπτά.
6
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου και ψήνουμε περίπου για 25-30 λεπτά.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά για 4 λεπτά.
Αμέσως περιχυνουμε τα ζεστά τα cinnamon rolls και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Για ν΄ανοίξουμε ευκολότερα τη ζύμη μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη τοποθετώντας τη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά
– Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε σταφίδες ή σπασμένους ξηρούς καρπούς
– Ακριβώς η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με πουρέ από μήλα ή αχλάδια ή κάστανα
– Η επικάλυψη του τυριού κρέμα δεν πρέπει να μείνει σε ζεστό περιβάλλον περισσότερο από μια ημέρα γιατί θα ξινίσει.
Funky Home
