ΑρχικήΠαιδική ΔιατροφήΑλάτι στο φαγητό αυξάνει την πίεση και στα παιδιά

Αλάτι στο φαγητό αυξάνει την πίεση και στα παιδιά

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ αλάτι με τη διατροφή τους είχαν περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο αλάτι.
 

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ισχύει το ίδιο και στα παιδιά και τους εφήβους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ αλάτι και ειδικά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 

Στη μελέτη συμμετείχαν 6.235 παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη για την υγεία. Στο πλαίσιο της μελέτης, τους ζητήθηκε να θυμηθούν όλα τα τρόφιμα που έτρωγαν το τελευταίο 24-ωρο.
Λίγο περισσότερο από ένα τρίτο (37%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 15% είχε είτε υψηλή αρτηριακή πίεση ή πίεση αίματος, που ήταν πάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει στο επίπεδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
 

Μεταξύ των παιδιών και εφήβων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάθε 1.000 mg αύξηση της πρόσληψης αλατιού την ημέρα διπλασίαζε σχεδόν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση ή προ-υψηλή αρτηριακή πίεση.
 

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή πίεση αίματος σε σχέση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το λιγότερο αλάτι.
 

Η μέση ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα παιδιά και τους εφήβους στη μελέτη ήταν 3.400 mg, δηλαδή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της μέγιστης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αλατιού (1.500 mg νατρίου) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
 

Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα με το αλάτι είναι μεγαλύτερο στα παχύσαρκα παιδιά γιατί απλούστατα όσο περισσότερο φαγητό καταναλώνουμε τόσο περισσότερο αλάτι προσλαμβάνουμε.
 

Να θυμάστε επίσης ότι το περισσότερο αλάτι βρίσκεται στα επεξεργασμένα φαγητά και στα ταχυφαγεία.
Ψηλή πίεση στην παιδική ηλικία σημαίνει μεγάλη πιθανότητα να έχει ψηλή πίεση και στην ενήλικο ζωή που αυτό όπως ξέρετε σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα από την καρδιά.
 

Για αυτό γονείς να θυμάστε ότι η υγεία των παιδιών σας επηρεάζει άμεσα και την υγεία στην ενήλικο τους ζωή και εξαρτάται πολύ από τη δική σας στάση και συνήθειες σε σχέση με τη διατροφή.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − 7 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ