Κέικ Βρώμης με Αρωμα Τσουρεκιού

113
  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 5 γρ. κανέλα
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 40 γρ. γιαούρτι

Για την κρέμα

  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 3 γρ. εσάνς βανίλιας
  • Αμύγδαλο φιλέ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  1. Χτυπάμε στο μούλτι πολύ καλά τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι σε 2 δόσεις. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, 1 κ.σ. από το μείγμα με τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
  4. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα, όλα τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι με την μαστίχα που έχουμε κάνει σκόνη και τη κανέλα.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
  7. Αλείφουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
    Αν το μείγμα μας βγει πολύ παχύρευστο αραιώνουμε με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης.
  8. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι την στιγμή που αν βάλουμε ένα μαχαίρι θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

πηγή https://www.lambrosvakiaros.com