Κοτόπουλο με τραγανά φύλλα βασιλικού

174

Ένα από τα πιο συνηθισµένα πιάτα που θα συναντήσουµε στην Ταϊλάνδη. Ο βασιλικός διατίθεται σε δύο χρώµατα, κόκκινο και πράσινο. Έχει καυτερή και σχετικά έντονη γεύση, ενώ συχνά χρησιµοποιείται σε συνδυασµό µε τσίλι σε στιρ φράι. Σερβίρουµε µε άφθονο ρύζι.

Υλικά

  • 500 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κοµµένα σε λωρίδες 3-4 εκ. 
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες 
  • 4-5 µικρές κόκκινες ή πράσινες πιπεριές τσίλι, ελαφρά κοπανισµένες
  • 1 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
  • 2 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
  • λάδι για τηγάνισµα 
  • 5 κουτ. σούπας µικρά φύλλα βασιλικού, ολόκληρα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κοµµένη σε λωρίδες
  • 1 µέτριο κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία

Ανακατεύουµε το κοτόπουλο, το σκόρδο, τα τσίλι, τη σάλτσα ψαριού και τη σάλτσα στρειδιού σε ένα µπολ. Σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Γεµίζουµε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι µε λάδι σε ύψος 5 εκ. και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Όταν το λάδι φαίνεται να έχει κάψει, ρίχνουµε µέσα µερικά φύλλα βασιλικού. Αν τσιτσιρίσουν αµέσως, το λάδι είναι έτοιµο. Τηγανίζουµε τα 3/4 από τα φύλλα βασιλικού για 1 λεπτό ή µέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Πετάµε το υπόλοιπο λάδι.

Ζεσταίνουµε 2 κουταλιές της σούπας λάδι στο ίδιο γουόκ ή στο τηγάνι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το µισό κοτόπουλο, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά. Το βγάζουµε από το σκεύος και επαναλαµβάνουµε µε το υπόλοιπο κοτόπουλο. Ξαναβάζουµε όλο το κοτόπουλο στο γουόκ.

Προσθέτουµε 50 ml νερό και τη ζάχαρη στο γουόκ, στη συνέχεια την πιπεριά και το κρεµµύδι, και σοτάρουµε ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά ακόµη. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Γαρνίρουµε µε τα τραγανά φύλλα βασιλικού και σερβίρουµε. Συνοδεύουµε µε noodles ή ρύζι απλό.