Κριτσίνια στριφτάρια

256

Ένα υπέροχο σνακ για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και για όλα τα γούστα.

Σπιτικά και υγιεινά, πανεύκολα στην ετοιμασία τους, με λίγο αλευράκι μόνο και χωρίς να χάνετε χρόνο για μαγιά και φούσκωμα. Νόστιμα και τραγανούτσικα θα συγκρατήσουν την πείνα σας ανάμεσα στα γεύματα, θα συμπληρώσουν το πρωινό σας, θα συνοδέψουν τον απογευματινό σας καφέ!

Τι θα χρειαστούμε…

Για τη ζύμη

  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1/2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 130 γρ. νερό

Διάφορα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μέσα στην ζύμη, είτε από πάνω, ανάλογα το υλικό

Αρχικά προτείνω να ετοιμάσετε μια δόση ζύμης με 1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι μέσα στην ζύμη και πασπαλισμένο με σουσάμι, που είναι η κλασική γεύση κι από κεί και πέρα…

  • Σπόρους όπως παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι, ηλιόσπορο κλπ.
  • Αποξηραμένα μυρωδικά όπως ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό κλπ.
  • Μπαχαρικά όπως πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη κλπ.
  • Ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ελιές, πιπεριές κλπ.

Οπωσδήποτε να κάνετε και μερικά γλυκά…

Μπορείτε να βάλετε διάφορες μαρμελάδες, κανέλα με ζάχαρη …

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Πολύ απλά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, τα ζυμώνουμε για να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι και τελειώσαμε! Απλά και εύκολα!

ά και εύκολα!

Κριτσίνια στριφτάρια

Αν στην ίδια δόση κάνουμε διάφορες γεύσεις, τότε χωρίζουμε το ζυμάρι σε τόσα κομμάτια όσες οι γεύσεις που θέλουμε να κάνουμε. Για την κλασική γεύση με το σουσάμι και το κεφαλοτύρι, ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Κριτσίνια στριφτάρια

Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε φύλλο πάχους όσο το φύλλο της σφολιάτας. Κόβουμε σε λωρίδες διαστάσεων περίπου 1Χ15 εκ. Εντάξει, δεν παίρνουμε και μεζούρα, πάνω κάτω λέμε τώρα.

Κριτσίνια στριφτάρια

Η ρόδα κοπής πίτσας εξυπηρετεί πολύ. Αν δεν έχουμε, τότε κάνουμε την δουλειά μας με μαχαίρι.

Κριτσίνια στριφτάρια

Βγάζουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω γύρω. Μετά θα το ανοίξουμε κι αυτό και θα κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Κριτσίνια στριφτάρια

Παίρνουμε μια λωρίδα και με το αριστερό χέρι τυλίγουμε προς τα κάτω ενώ με το δεξί προς τα πάνω κι έτσι είναι έτοιμο με μία κίνηση ουσιαστικά.

Κριτσίνια στριφτάρια

Δεν το σφίγγουμε πολύ, να έχει κενά ανάμεσα από τις στροφές, έτσι γίνεται πιο τραγανό

Κριτσίνια στριφτάρια

Το ρολάρουμε και λίγο προς τα πάνω και προς τα κάτω για να κολλήσει λίγο ακόμα σουσάμι και το τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Σε άλλα βάζουμε αλοιμα κακάου, σε άλλα ζάχαρη και κανέλα και πάει λέγοντας.

Κριτσίνια στριφτάρια

Όλα στο ταψί και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.

Στον αέρα, στους 160℃ για λιγότερο χρόνο ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

την συνταγή την πήραμε από https://cookeatup.com/