ΑρχικήΔιατροφή και Παθήσεις ΥγείαςΝεανικός διαβήτης: Η διατροφή που τον θεραπεύει

Νεανικός διαβήτης: Η διατροφή που τον θεραπεύει

Οι παχύσαρκοι έφηβοι με διαβήτη τύπου 2, μπορούν να θεραπευτούν βραχυπρόθεσμα ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά φτωχή σε υδατάνθρακες και θερμίδες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Βόρειας Καρολίνας επιχείρησαν να αξιολογήσουν την ικανότητα μιας κετογενικής δίαιτας (βασισμένης στην κατανάλωση πολύ μικρού αριθμού θερμίδων) να προκαλέσει την απώλεια βάρους, την ελάττωση της υπέρτασης και των επιπέδων σακχάρου, καθώς και την εξάρτηση από τα αντιδιαβητικά φάρμακα περίπου 20 παχύσαρκων διαβητικών ασθενών.

Οι ασθενείς κατανάλωναν περίπου 100 γραμμάρια πρωτεϊνών και λιγότερα από 30 γραμμάρια λίπους και υδατανθράκων ημερησίως, οι οποίες δεν τους απέδιδαν περισσότερες από 680-800 θερμίδες. Επιπλέον, συμπλήρωναν τη δίαιτά τους με οκτώ ποτήρια υγρών και συμπληρωμάτων νατρίου.

Τα μέσα ημερήσια επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων έπεσαν από τα 162 mg/dL στα 100 εντός των τριών πρώτων ημερών δίαιτας. Έπειτα από την εθελοντική παύση της δίαιτας μετά από περίπου 60 ημέρες, οι συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να χάσουν κατά μέσο όρο περίπου 12,5 κιλά ήτοι περίπου το 9,3% του συνολικού βάρους τους.

Έπειτα από την πάροδο δύο ετών, οι διαβητικοί εθελοντές είχαν καταφέρει να χάσουν περίπου το 5,4% του συνολικού σωματικού βάρους τους, όταν τα μέλη μιας ομάδας ελέγχου που είχαν ακολουθήσει μια συμβατική δίαιτα δεν είχαν ξεπεράσει το 3,7%.

Ευεργετικά ήταν και τα αποτελέσματα όσον αφορά την αρτηριακή πίεση των ασθενών, η οποία ελαττώθηκε σημαντικά, ενώ κανείς από τους ασθενείς δεν βίωσε παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + nine =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ