ΑρχικήΑπορίες ΔιατροφήςΣπλαχνικό λίπος: Τι είναι και πώς να το μειώσετε

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι και πώς να το μειώσετε

Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας, τότε αυτές αποθηκεύονται στο σώμα κυρίως με τη μορφή λίπους. Στο ανθρώπινο σώμα, το λίπος αποθηκεύεται με δύο τρόπους:

Α) Υποδόρια αποθήκευση είναι η συσσώρευση του λίπους κάτω από το δέρμα και είναι ορατή. Το λίπος αυτό, το συναντάμε συνήθως στους γοφούς, τους γλουτούς, και την κοιλιά.

Β) Εναπόθεση λίπους εσωτερικά, στη σπλαχνική περιοχή. Αυτό είναι και το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος εντοπίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και η συσσώρευση μεγάλης ποσότητάς του είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ορισμένους καρκίνους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το σπλαχνικό λίπος.

Ποια είναι η χρήση του σπλαχνικού λίπους;

Η ιδιότητά του σπλαχνικού λίπους είναι να προστατεύει τα όργανα της περιοχής, όπως είναι το συκώτι και το πάγκρεας. Όταν, όμως, το σπλαχνικό λίπος αυξάνεται, τότε αυξάνονται παράλληλα και οι πιθανότητες εμφάνισης προβληματων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σπλαχνικού λίπους;

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να βρει κανείς μέσω της λιπομέτρησης. Από τις μετρήσεις που θα μας δώσει η λιπομέτρηση, το σπλαχνικό λίπος κυμαίνεται από 1 έως 9, που θεωρούνται φυσιολογικές τιμές. Από 10 έως 14, το σπλαχνικό λίπος θεωρείται υψηλό και από 15 και άνω θεωρείται πολύ ψηλό.

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;

Run woman jogging in outdoor fall autumn foliage nature background in forest

Το θετικό είναι οτι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί, αν κάνει κανείς μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά του. Δεν υπάρχουν μαγικά tips για καύση σπλαχνικού λίπους. Η λύση είναι απλή και αποτελείται από τη διατροφή και την άσκηση. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, για το σπλαχνικό λίπος πώς φεύγει, μην εγκαταλείψεις αυτό το κείμενο και διάβασε τις παρακάτω πολύ απλές συμβουλές.

  • Άσκηση για μείωση σπλαχνικού λίπους

Η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά το σπλαχνικό λίπος. Αρκεί μισή ώρα την ημέρα αερόβια άσκηση ακόμη και μέτριας έντασης για να δείτε θεαματικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το κάψιμο λίπους κοιλιάς με τρέξιμο ή περπάτημα είναι εγγυημένο.

  • Δίαιτα για σπλαχνικό λίπος

Η καύση σπλαχνικού λίπους σαφώς απαιτεί και ρύθμιση της διατροφής. Η άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή εγγυάται το κάψιμο λίπους κοιλιάς και αυτό, γιατί η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Η απώλεια βάρους, όμως, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και απότομα. Ο στόχος είναι μία ισορροπημένη, πλήρης και σωστή διατροφή. Δες μερικά tips:

  • Xώρισε το πιάτο σου στα…3

Πρόκειται για έναν χρυσό κανόνα, που θα πρέπει να ακολουθείς πιστά. Το μισό πιάτο σου πρέπει να αποτελείται από τη σαλάτα, το 1/3 από πρωτεΐνη και το υπόλοιπο 1/3 από υδατάνθρακα.

  • Ένταξε φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σου

Δεν πρέπει να αμελείς την επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα τρόφιμα αυτά σε χορταίνουν χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σου παρέχουν πολύτιμα συστατικά.

  • Προτίμησε τους σύνθετους υδατάνθρακες…

…και απόφυγε τα σάκχαρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να μειώσεις στο ελάχιστο τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι η ζάχαρη και να τρέφεσαι με υδατάνθρακες που προέρχονται από τρόφιμα ολικής άλεσης.

  • Προτίμησε την άλιπη πρωτεΐνη

Αυτή περιέχεται στα λευκά κρέατα, όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Μπορείς όμως να την βρεις και στα αυγά, στα θαλασσινά και τα ψάρια.

  • Αύξησε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά…

…και φυσικά μείωσε στο ελάχιστο τα trans λιπαρά, που περιέχονται στα γλυκά και το junk food. “Καλά” λιπαρά θα βρεις στο ελαιόλαδο, του ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.

Ποια βότανα συμβάλλουν στην καύση λίπους κοιλιάς;

Φαίνεται ότι κάποια βότανα, έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο και η μέντα φαίνεται ότι είναι τα επικρατέστερα για τον παραπάνω στόχο.

  • Πράσινο Τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για την απώλεια βάρους. Παράλληλα, η κατανάλωσή του λίγο πριν το γεύμα μας, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας.
  • Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Το φασκόμηλο φαίνεται οτι συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, του βάρους και στην καύση λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Μέντα: Η μέντα είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητές της για το πεπτικό σύστημα. Μέσω διάφορων διεργασιών φαίνεται και η δική της δράση σημαντική στην απώλεια βάρους αλλά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Αποφύγετε trans λιπαρά

Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν, είναι ότι τα τρανς λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία σας. Είναι ένας τύπος τεχνητού λίπους που δημιουργείται από την άντληση υδρογόνου σε φυτικά έλαια. Είναι γνωστά λοιπόν και σαν υδρογονωμένα λιπαρά.

Τα τρανς λιπαρά δεν χαλάνε γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ψητά σνακ και τα πατατάκια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν το σπλαχνικό λίπος κάτι που όπως είδαμε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Σε μια εξαετή μελέτη σε πιθήκους, αυτοί τρέφονταν είτε με μια διατροφή πλούσια σε τεχνητά τρανς λιπαρά είτε σε μονοακόρεστα λίπη. Οι πίθηκοι που ακολούθησαν μια δίαιτα πλούσια σε trans λιπαρά απέκτησαν 33% περισσότερο σπλαχνικό λίπος σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μονοακόρεστα λιπαρά, παρά τη λήψη σε ίδιου αριθμό θερμίδων.

Είναι μάλιστα τόσο βλαβερά που η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε δώσει στους κατασκευαστές τροφίμων τρία έτη από το 2015 είτε για να αφαιρέσουν σταδιακά τα τρανς λιπαρά από τα τρόφιμα είτε να υποβάλουν αίτηση για ειδική έγκριση.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Μια νύχτα καλού ύπνου και ανάπαυσης μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας. Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων σήμερα δεν κοιμούνται όσο πρέπει.

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες συσσώρευσης περισσότερου σπλαχνικού λίπους. Αντίθετα, η αύξηση του ύπνου συμβάλλει στη μείωσή του. Μια πενταετής μελέτη στην οποία στμμετείχαν 293 άτομα διαπίστωσε ότι η αύξηση του ύπνου από 6 ώρες σε 7-8 ώρες, δηλαδή κατά 1-2 ώρες παραπάνω τη μέρα, μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά περίπου 26%.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υπνική άπνοια, μια κατάσταση που περιορίζει την αναπνοή κατά τον ύπνο, με υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν σπλαχνικό λίπος. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αρκετά, δοκιμάστε να χαλαρώσετε πριν από το κρεβάτι ή τη λήψη ενός συμπληρώματος μαγνησίου. Μπορείτε επίσης να λάβετε συμπληρώματα μελατονίνης και υδρολυμένου κολλαγόνου λίγη ώρα πριν πάτε για ύπνο, καθώς αυτά σας βοηθούν να κοιμηθείτε βαθύτερα και περισσότερο. Ακόμη, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης 12 ώρες πριν την ώρα που θέλετε να πάτε για ύπνο.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε άπνοια ύπνου ή άλλη διαταραχή ύπνου, είναι καλύτερο να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας.

Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας

Το άγχος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και κάνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να αυξήσει την αποθήκευση σπλαχνικού λίπους. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα.

Μερικές αποδεδειγμένες στρατηγικές για τη μείωση του στρες περιλαμβάνουν την αύξηση της άσκησης περισσότερο, τη γιόγκα ή το διαλογισμό ή απλά το να περνάτε περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που μπορούν να ωφελήσουν το έντερο και την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως γιαούρτι και κεφίρ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και σπλαχνικό λίπος.  Αυτό οφείλεται στο ότι μπορούν να μειώσουν τη διαιτητική απορρόφηση λίπους στο έντερο, αυξάνοντας παράλληλα τις ποσότητες που εκκρίνωνται  με τα περιττώματα.

Με μελέτες έχει βρεθεί ότι ορισμένα προβιοτικά βακτήρια από την οικογένεια Lactobacillus, όπως Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus, και ιδιαίτερα Lactobacillus gasseri, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σπλαχνικό λίπος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 210 υγιείς Ιάπωνες ενήλικες διερεύνησε τις επιπτώσεις της λήψης Lactobacillus gasseri σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσέλαβαν Lactobacillus gasseri μέσω της διατροφής τους, έχασαν 8,5% περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Ωστόσο, μόλις οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να λαμβάνουν το προβιοτικό, κέρδισαν όλο το σπλαχνικό λίπος πίσω μέσα σε ένα μήνα.

Συμπερασματικά

Το σπλαχνικό λίπος είναι εξαιρετικά επιβλαβές και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και ορισμένων καρκίνων. Ευτυχώς, υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη, να κάνετε περισσότερη αερόβια άσκηση, να κοιμάστε καλύτερα και να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − twelve =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ