Ντοματόρυζο, (ριζότο με ντομάτες)

43

Υλικά


250 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
750 ml. ζεστό νερό
20 ml. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
7-8 ντοματίνια
Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση Συνταγής

1. Στον ρεντέ ( χοντρό μέρος του τρίφτη)  τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπωλ και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, για 2-3’.

3. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1′, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τις ντομάτες, το θυμάρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

4. Μόλις απορροφήσει τα περισσότερα υγρά ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζεστό νερό σταδιακά, περίπου μια βαθιά κουτάλα κάθε φορά, αλάτι και πιπέρι.

5. Στην αρχή του μαγειρέματος το νερό, κάθε φορά, το προσθέτουμε αφού πρώτα απορροφήσει το ρύζι τα περισσότερα υγρά, αρχίζει να “στεγνώνει” και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

6. Στην πορεία αφήνουμε περισσότερα υγρά στο ρύζι ώστε στο τέλος να καταλήξει να έχει μελώσει αλλά και να μην είναι στεγνό αλλά ζουμερό.

7. Τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού, χοντροκομμένα.

8. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο ξερό ανθότυρο ή άλλο τυρί.

ΤΙΠΣ:

Αν οι ντομάτες μας δεν έχουν αρκετή γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τοματοπελτέ
-Ανάλογα τα υγρά από τις ντομάτες μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ή λιγότερο νερό
-Φυσικά κάθε φορά μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση με λιαστή ντομάτα, πιπεριά, μυρωδικά, ελιές κτλ.
-Μπορούμε να προσθέσουμε στο ντοματόρυζο 30ml λευκό κρασί
-Εκτός από ρύζι καρολίνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρμπόριο