Συνταγή για μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μούστο

178

Υλικά

160 γρ. πετιμέζι
100 ml μούστο
120 ml Ελαιόλαδο
50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κάψουλα βανίλια
400 γρ. αλεύρι μαλακό
10 γρ. κακάο άγλυκο
Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο,τη σόδα και το baking powder.

Βήμα 2: Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύσμα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον μούστο και το αλεύρι, ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για ελάχιστα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 3: Στρώνουμε σε δίσκο ψησίματος αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας, κόβουμε κομμάτια ζύμης 40 γρ. το καθένα και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλίγκαρου.

Βήμα 5: Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα στο δίσκο, τα βάζουμε στο φούρνο και τα καλύπτουμε με ένα ταψί αντίστοιχου μεγέθους. Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 25 περίπου λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Αν δεν έχουμε μουστο χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσοτητα χυμό πορτοκαλιού αραιωμένο
– Είναι βασικό για να έχουμε μαλακά μουστοκούλουρα να τα σκεπάσουμε με ενα ταψί αλλιώς θα γινουν τραγανά