Τάρτα με κολοκυθάκια

161

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που το έχουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο καλά και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 60 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 60 ml πολύ παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών
  • 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κούπα τριμμένη φέτα μαλακή
  • λίγη τριμμένη μοτσαρέλα (100 γρ.)
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

Επιπλέον

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. νερό

Για τη ζύμη

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το νερό και το λεμόνι με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι και με τα χέρια μας τρίβοντας τα, κάνουμε το βούτυρο να μοιάζει σαν τρίμματα.
  • Προσθέτουμε και το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Τέλος γρήγορα με τα χέρια μας σχηματίζουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Για τη γέμιση

  • Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια τα βάζουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα.
  • Απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
  • Σκουπίζουμε και την πάνω μεριά με χαρτί κουζίνας επίσης.
  • Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να μαράνουμε λίγο τα κολοκυθάκια και να μην έχουν τόσα υγρά όταν μπουν στην τάρτα.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι.
  • Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με μία κ.γ. από το σκορδόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τη γεύση μας.
  • Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την τάρτα μας.

Για την τάρτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
  • Μεταφέρουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  • Βάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω στο κέντρο της τάρτας αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. γύρω γύρω από τη ζύμη.
  • Απλώνουμε όμορφα τις φέτες από τα κολοκυθάκια πάνω στο μείγμα των τυριών.
  • Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από το μείγμα του σκορδόλαδου.
  • Ξεκινάμε να διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από την γέμιση δημιουργώντας όμορφες πτυχές.
  • Το κέντρο της τάρτας παραμένει ανοιχτό.
  • Είναι μια “χωριάτικη” τάρτα-πίτα οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες στο δίπλωμα.
  • Η ζύμη είναι πάρα πολύ τραγανή και τριφτή όταν ψήνεται αλλά πολύ μαλακή όταν την φτιάχνουμε και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τις απλές τάρτες μας.
  • Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό σε ένα μπολάκι.
  • Ψήνουμε την τάρτα αφού απλώσουμε με ένα πινέλο το μείγμα από αυγό και νερό πάνω στη ζύμη.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη και να φουσκώσει ωραία το τυρί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, σκορπίζουμε τον βασιλικό από πάνω και σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε τρίγωνα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα 402 Θερμίδες (kcal) 20 % 30.0 Λιπαρά (γρ.) 43 % 18.0 Κορ.Λίπη (γρ.) 90 % 20.0 Υδατ/κες (γρ.) 8 % 1.9 Σάκχαρα (γρ.) 2 % 12.0 Πρωτεΐνη (γρ.) 24 % 1.7 Φυτικές Ίνες (γρ.) 7 % 0.94 Αλάτι
(γρ.) 16 %

*Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

https://akispetretzikis.com/el/categories/almyres-pites-tartes/tarta-me-kolokythakia