Curry με φακές και ρύζι μπασμάτι

83

Οι φακές έπαψαν να είναι απλά ένα φαγητό/σούπα πλέον είναι συστατικό για να φτιάχνουμε θρεπτικά, υγιεινά και νόστιμα καθημερινά φαγητά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες

Υλικά

250 γρ. καφέ φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 τσίλι πιπεριές
50 γρ. τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1 ¼ κουταλιές της σούπας κόκκινη πάστα κάρυ
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
400ml κρέμα καρύδας
400ml ζωμό λαχανικών
40ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Για το σερβίρισμα

250 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο
Φρέσκο κόλιανδρο
Φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση Συνταγής

1. Βράζουμε τις φακές για 10′ σε άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε.

2. Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα τσίλι και τρίβουμε το τζίντζερ.

3. Σωτάρουμε τις φακές με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 5′, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την πάστα κάρυ, το τζίντζερ, τα τσίλι και αλάτι, συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2′ ακόμη.

4. Προσθέτουμε το ζωμό, στον οποίο διαλύουμε τον τοματοπελτέ και βράζουμε τις φακές μέχρι να χυλώσουν, περίπου για 20′.

5. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας.

6. Σερβίρουμε το curry με ρύζι μπασμάτι, κόλιανδρο και [νααν].

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με λάδι καρύδας
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρές ή ψιλές καφέ φακές, ο χρόνος βρασμού και χυλώματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα την ποικιλία της φακής

πηγη