Πανεύκολα νιόκι γλυκοπατάτας

306

Συστατικά

Για τα νιόκι:

  • 2 γλυκοπατάτες 550-600 γρ
  • ½ φλ. γραβιέρα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού αλάτι

Για την σάλτσα:

μανιτάρια

1 κούπα ζωμό λαχανικών

1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο

1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα

1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

1/2 κ.γ. θυμάρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι-Πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
  • Με ένα πιρούνι τρύπησε τις γλυκοπατάτες γύρω-γύρω και ψήσε για περίπου 45 λεπτά.
  • Κόψε τις πατάτες στην μέση, άφησέ τες να κρυώσουν και έπειτα πολτοποίησέ τες.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον πουρέ πατάτας με το τυρί , το αυγό, δύο φλιτζάνια αλεύρι .
  • Μόλις το μείγμα ενοποιηθεί, τσέκαρε πόσο κολλώδες είναι πρόσθεσε αλάτι – και μία κουταλιά την φορά αλευρι , μέχρι να γίνει διαχειρίσιμη η ζύμη.
  • Πασπάλισε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και κόψε το ζυμάρι σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
  • Πλάσε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο ρολό με 2,5 cm πάχος και έπειτα κόψε με καθαρό μαχαίρι σε ίσα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).
  • Άφησε τα νιόκι να σταθούν σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξεις την σάλτσα.
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράσε τα νιόκι για τέσσερα λεπτά -μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα, μετάφερέ τα στο τηγάνι με την σάλτσα της αρεσκείας σου, και ανακάτεψε -αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο από το βραστό νερό για να αραιώσει.

Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα τα μανιτάρια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι-πιπέρι και θυμάρι  Αφήνουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το τυρί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα