Συστατικά
Για τα νιόκι:
- 2 γλυκοπατάτες 550-600 γρ
- ½ φλ. γραβιέρα
- 1 μεγάλο αυγό
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλυκού αλάτι
Για την σάλτσα:
μανιτάρια
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
- Με ένα πιρούνι τρύπησε τις γλυκοπατάτες γύρω-γύρω και ψήσε για περίπου 45 λεπτά.
- Κόψε τις πατάτες στην μέση, άφησέ τες να κρυώσουν και έπειτα πολτοποίησέ τες.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον πουρέ πατάτας με το τυρί , το αυγό, δύο φλιτζάνια αλεύρι .
- Μόλις το μείγμα ενοποιηθεί, τσέκαρε πόσο κολλώδες είναι πρόσθεσε αλάτι – και μία κουταλιά την φορά αλευρι , μέχρι να γίνει διαχειρίσιμη η ζύμη.
- Πασπάλισε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και κόψε το ζυμάρι σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
- Πλάσε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο ρολό με 2,5 cm πάχος και έπειτα κόψε με καθαρό μαχαίρι σε ίσα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).
- Άφησε τα νιόκι να σταθούν σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξεις την σάλτσα.
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράσε τα νιόκι για τέσσερα λεπτά -μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
- Με μια τρυπητή κουτάλα, μετάφερέ τα στο τηγάνι με την σάλτσα της αρεσκείας σου, και ανακάτεψε -αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο από το βραστό νερό για να αραιώσει.
Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα τα μανιτάρια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι-πιπέρι και θυμάρι Αφήνουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το τυρί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα