ΑρχικήΑ & Ω ... ψυχολογίαΠότε κολλάει η Ζυγαριά

Πότε κολλάει η Ζυγαριά

Ξεκινάτε δίαιτα και όλα πάνε καλά. Χάνετε βάρος, είστε «πιστοί» στη δίαιτά σας και ξαφνικά η ζυγαριά «κολλάει». Τι μπορεί να φταίει ; Μήπως δεν κάνω κάτι καλά, είναι κάποιες από τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας.

Μην πανικοβάλλεστε καθώς πρόκειται για κάτι πολύ συχνό και αναμενόμενο. Είναι το σημείο όπου ο ρυθμός της απώλειας παρουσιάζει όπως λέμε ένα plateau (πλατό), μια απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία δεν πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αποθαρρύνει από τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια κιλών, πέρα από την απώλεια λίπους, συνοδεύεται πάντα και από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού. Επειδή όμως ο μυϊκός ιστός σχετίζεται άμεσα και ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό το βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις ενός οργανισμού, η απώλεια αυτή προκαλεί και μία μείωση των θερμίδων που «καίει» κανείς ημερησίως.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτό το «κόλλημα» σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα, καθώς η δίαιτα που ακολουθούμε είναι απότομη, στερητική και συνοδεύεται από γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους (άνω των 3-4 κιλών το μήνα). Τότε οι απώλειες σε μυϊκό ιστό είναι μεγάλες.

Κατά συνέπεια συνεχίζουμε της δίαιτά μας χωρίς περαιτέρω αυστηρές περικοπές (διότι τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο) αλλά με ενίσχυση της φυσικής μας δραστηριότητας.

Η ένταξη μιας συστηματικής αερόβιας άσκησης βοηθάει να ανέβει ο μεταβολισμός μας και να ξαναβρούμε ένα καλό ρυθμό στην απώλεια βάρους. Πίνουμε αρκετό νερό και καταναλώνουμε τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά, μήπως και έχει «δυσκολέψει» λιγάκι και η … «τουαλέτα».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + 12 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ