ΑρχικήΠαιδική ΔιατροφήΓιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Γιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα «κεφάλαια» μιας υγιεινής διατροφής. Γιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα παιδιά, καθώς παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία τους. Συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των ματιών. Γιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

♦ της Μαρίας Γκέκα

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στη διαχείριση ψυχολογικών και συμπεριφορικών καταστάσεων λόγω του ρόλου τους στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, καθώς και ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν θεραπευτικά σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις από την παχυσαρκία έως το άσθμα και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι εάν τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα – ή ακόμα και ασφαλή – για τα παιδιά τους. Ας δούμε τα οφέλη της κατανάλωσης, με βάση τις πλέον αξιόπιστες έρευνες.

Τι είναι τα ωμέγα-3;

Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα που αποτελούν απαραίτητα συστατικά σε πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εμβρυϊκής ανάπτυξης, της λειτουργίας του εγκεφάλου, της υγείας της καρδιάς και της ανοσίας.

Θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του και χρειάζεται να τα λάβει από τα τρόφιμα.

Οι τρεις κύριοι τύποι των ωμέγα 3 λιπαρών είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA υπάρχει σε μια ποικιλία φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ελαίων, ξηρών καρπών, σπόρων και ορισμένων λαχανικών. Ωστόσο, δεν είναι ενεργό στο σώμα και το σώμα μας το μετατρέπει σε ενεργές μορφές, όπως το DHA και το EPA, σε πολύ μικρές ποσότητες. Το EPA και το DHA εμφανίζονται φυσικά σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, και είναι ευρέως διαθέσιμα σε συμπληρώματα. Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι συμπληρωμάτων ωμέγα-3, τα πιο κοινά είναι το ιχθυέλαιο, το έλαιο κριλ και το έλαιο φυκιών.

Διαβάστε επίσης ⇒ Μουρουνέλαιο, Σούπερ πηγή Βιταμινών για Παιδιά

Ωμέγα-3: οφέλη για τα παιδιά

Πολλές σύγχρονες αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 συμπληρώματα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, έχουν παρατηρεί:

♦ Βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών. Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου η ίδια και στα δυο φύλα, με τη διαφορά ότι τα κορίτσια συχνά δεν είναι υπερκινητικά και διαχειρίζονται καλύτερα τη διαταραχή τους, γι αυτό και η διάγνωση μπορεί να διαφανεί αργότερα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ σε παιδιά. Συγκεκριμένα, μια ανασκόπηση 16 μελετών αποκάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βελτίωσαν τη μνήμη, την προσοχή, τη μάθηση, την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα σε παιδιά με ΔΕΠΥ.

Επίσης, μια μελέτη 16-εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σε 79 παιδιά με και χωρίς ΔΕΠΥ, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη 1.300 mg ωμέγα-3s μείωσε σημαντικά τη διάσπαση προσοχής σε όλα τα παιδιά.

Και τέλος, θα αναφέρουμε μια μεγάλη επισκόπηση 52 μελετών που κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι οι διαιτητικές τροποποιήσεις και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων αποτελούν  από τις πλέον ελπιδοφόρες τεχνικές για να μειωθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε παιδιά.

♦ Μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή, βήχα και συριγμό. Και σ’ αυτή την περίπτωση έχει  βρεθεί πως τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι πολύ χρήσιμα.
Πράγματι, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διάρκειας 10 μηνών σε 29 παιδιά σημείωσε ότι η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου που περιέχει 120 mg συνδυασμένου DHA και EPA καθημερινά βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 135 παιδιά συσχέτισε την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Τέλος, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν μια πιθανή σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ενός χαμηλότερου κινδύνου άσθματος στα παιδιά.

♦ Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου

Όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση στα παιδιά – ιδιαίτερα τη μάθηση, τη μνήμη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών, 183 παιδιά που κατανάλωναν ένα άλειμμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσίασαν βελτιωμένη ικανότητα λεκτικής μάθησης και μνήμης.

Ομοίως, μια μικρή μελέτη 8 εβδομάδων σε 33 αγόρια συνέδεσε 400–1.200 mg DHA ημερησίως με αυξημένη ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την προσοχή, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τον προγραμματισμό.

Επιπλέον, αρκετές άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης και των διαταραχών της διάθεσης στα παιδιά.

♦ Βελτίωση του ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν σχεδόν το 4% των παιδιών κάτω των 18 ετών.

Μια μελέτη σε 395 παιδιά συνέδεσε τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου. Διαπίστωσε επίσης ότι η συμπλήρωση με 600 mg DHA για 16 εβδομάδες μείωσε τις διακοπές του ύπνου και οδήγησε σε σχεδόν 1 επιπλέον ώρα ύπνου ανά νύχτα.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει τα πρότυπα ύπνου στα βρέφη.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας σχετικά με τα ωμέγα-3 και τον ύπνο στα παιδιά.

Πιθανές παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα αυτά θεωρούνται ασφαλή. Οι παρενέργειες των συμπληρωμάτων ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο, είναι γενικά πολύ ήπιες. Ωστόσο, κάποιοι παιδιά  εμφανίζουν ευαισθησία και μπορεί να παραπονεθούν για επίμονη άσχημη γεύση στο στόμα και για στομαχική διαταραχή, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, προβλήματα που πλέον λυθεί με τη νέα γενιά συμπληρωμάτων που κυκλοφορούν για τα παιδιά. Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που δεν επιτρέπεται να πάρουν συμπλήρωμα ω3 λιπαρών. Είναι εκείνα με γνωστή υπερευαισθησία ή αλλεργία σε συστατικά ψαριών, εκείνα με διαταραχή αιμορραγική και όσα παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

♦ Δοσολογία για παιδιά

Οι καθημερινές ανάγκες σε ωμέγα-3 εξαρτώνται από την ηλικία και το φύλο. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Συγκεκριμένα, το ALA είναι το μόνο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ με συγκεκριμένες οδηγίες δοσολογίας. Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για το ALA στα παιδιά είναι:

  • 0–12 μηνών: 0,5 γραμμάρια
  • 1–3 ετών: 0,7 γραμμάρια
  • 4–8 ετών: 0,9 γραμμάρια
  • Κορίτσια 9–13 ετών: 1,0 γραμμάρια
  • Αγόρια 9–13 ετών: 1,2 γραμμάρια
  • Κορίτσια 14–18 ετών: 1,1 γραμμάρια
  • Αγόρια 14–18 ετών: 1,6 γραμμάρια

Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια είναι όλα εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη διατροφή του παιδιού σας για να αυξήσετε την πρόσληψή του. Γενικά, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι 120–1.300 mg συνδυασμένου DHA και EPA την ημέρα είναι ωφέλιμα για τα παιδιά. Τούτων λεχθέντων να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Η παροχή άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες. Εάν επιλέξετε συμπληρώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να εξασφαλίσετε τη σωστή δοσολογία.

Πηγή: Naturanrg129o,

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + 3 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ